Ce reprezintă și care este roulul medicinei muncii în societate

Scurtaturi

Începuturi

Bernardino Ramazzini, numit „parintele medicinei muncii”, s-a concentrat asupra problemelor de sanatate ale muncitorilor intr-un mod sistematic si savant. A vizitat locurile de munca, a observat activitatile muncitorilor si a discutat cu ei despre bolile acestora.
Ramazzini a realizat ca nu toate bolile muncitorilor sunt atribuite mediului de lucru (agenti chimici sau fizici). El a observat ca o varietate de boli comune ale lucratorilor pareau a fi cauzate de miscari prelungite, violente si neregulate, de posturi prelungite. A studiat relatia dintre anumite tulburari si atitudini posturale, repetarea miscarilor si ridicarea greutatilor si a anticipat unele masuri preventive.
Medicina muncii este o specialitate medicala, multidisciplinara, care se adreseaza populatiei active profesional. Studiaza relatia fiziologica si patologica dintre organismul uman si munca, adaptarea omului la munca si are drept obiectiv principal promovarea si pastrarea sanataii fiecarui lucrator la locul sau de munca, asa cum o defineste OMS.
Acest lucru este realizat prin preventia, diagnosticarea si managementul bolilor profesionale si a celor legate de profesiune, a accidentelor de munca, precum si prin promovarea sanatatii si productivitatii muncitorilor.
Potrivit Codului Muncii “O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.”

Ce este fișa de aptitudine?

Fisa de aptitudine atesta faptul ca persoana este apta sau nu pentru prestarea acelei activiati pentru care a fost solicitat examenul medical.
Apt – adica are, din punct de vedere medical, capacitatea de a desfasura munca pentru care a solicitat examenul medical;
Apt conditionat – capacitatea lucratorului este conditionata de respectarea unor recomandari de tip medical;
Inapt temporar in munca – persoana nu este pregatita sa lucreze pe postul solicitat datorita unei afectiuni. In acest caz, dupa vindecare este nevoie de o reevaluare a starii de sanatate;
Inapt permanent in munca – incapacitatea permanenta a persoanei de a se angaja pe acel post.
Exista mai multe tipuri de servicii profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor:
• examenul de angajare mentionat mai sus;
• examenul medical de adaptare;
• examenul medical periodic;
• examenul medical la reluarea activitatii dupa o perioada de pauza (de exemplu concediul de maternitate)
• supraveghere speciala
Controlul medical de medicna muncii consta in:
• Anamneza medicala si anamneza profesionala: lucratorul este intrebat despre trecutul profesional si despre afectiunile de care sufera / a suferit.
• Examen clinic general
• Examene medicale clinice si paraclinice precum consult oftamologic si ORL, analize medicale de laborator, electrocardiograma, spirometrie, audiograma sau radiografie pulmonara.
Aceste investigatii se fac in conformitate cu Fisa de solicitare si Fisa de identificare a factorilor de risc professional, precum si cu normele legislative (HOTARARE nr. 355 din 11 aprilie 2007 (actualizata) privind supravegherea sanatatii lucratorilor).

Supravegherea tinerilor la locul de muncă

Tot medicina muncii studiaza riscurile la care pot fi expusi tinerii (cei sub 18 ani) la locul de munca. Acestea sunt mari si trebuie prevenite cu masuri luate privind asigurarea securitatii si sanatatii la locul de munca. Lipsa lor de experienta, de instruire si de constientizare sunt cauze care trebuie luate in considerare la evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala. (HG 600/2007– Privind protectia tinerilor la locul de munca)
Starea de graviditate a unei femei reprezinta o stare fiziologica care are un important impact asupra vietii profesionale a acesteia.
Legislatia in vigoare ofera sprijin in acest sens salariatelor gravide si mame, lauze sau care alapteaza, de cetatenie romana sau a unui stat membru a Uniunii Europene care au raporturi de munca sau raporturi de serviciu cu un angajator, fiind citata OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca actualizata in 2011 si prin OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Supravegherea gravidei la locul de muncă

Exista mai multe etape in evaluarea de risc a gravidei la locul de munca:
1 – instiintarea in scris a angajatorului de catre gravida in ceea ce priveste starea ei fiziologica la momentul respectiv, cu atasarea documentelor ce sustin acest lucru (adeverinta medicala, scrisoare medicala de la medicul de familie sau medicul specialist obstetrician).
2 – instiintarea in scris a medicului de medicina muncii de catre angajator privind starea de graviditate a angajatei, intr-un termen de 10 zile lucratoare, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.
3 – de la data primirii instiintarii, medicul de medicina muncii are atributia de a verifica conditiile de munca ale salariatei, concluzionand cu intocmirea unui raport de risc maternal.
Exista situatii in care salariata insarcinata isi desfasoara activitatea la un loc de munca ce prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercursiuni aupra sarcinii si alaptarii, in acest caz angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca sau, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri, conform recomandarilor medicului de medicina muncii, cu mentinerea veniturilor salariale. In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa respecte recomandarile date de medicul de medicina muncii privind expunerea salariatei gravide la locul de munca, aceasta are dreptul la concediu de risc maternal la indicatiile medicului de medicina muncii.

In termen de 5 zile lucratoare de la data intocmirii raportului de risc maternal, angajatorul este obligat sa instiinteze gravida despre rezultatele evaluarii si despre drepturile acesteia, inmanand o copie a raportului gravidei, sindicatului si inspectoratului teritorial de munca de care apartin.
Concediul de risc maternal are o durata maxima de 120 zile si se poate acorda in intregime sau fractionat de catre medicul de familie sau medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii. De retinut faptul ca eliberarea certificatului medical se va face in conditiile in care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale si postnatale, conform normelor Ministerului Sanatatii.

Dr. Borcan Cristina

Medic specialist medicina muncii

Doctor in medicina